Wanneer is een wagen lichte vracht?

We spreken van een lichte vracht wanneer de wagen aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • de maximaal toegelaten massa (MTM) is niet hoger dan 3500 kilo
  • de lengte van de laadruimte moet minstens 50% van de wielbasis bedragen
  • de laadruimte moet over de hele oppervlakte voorzien zijn van een vaste horizontale vloer zonder bevestigingspunten voor banken, stoelen of bijhorende veiligheidsgordels

Door bovenstaande voorwaarden vallen de meeste monovolumes, terreinwagens en luxe 4x4’s niet binnen de categorie van lichte vracht.

 

De volgende 4 categorieën van auto’s worden beschouwd als lichte vracht voertuigen:

1. Pick-ups met enkele cabine

Dit voertuig heeft een enkele cabine volledig afgesloten van de laadruimte. Naast de bestuurder zijn er nog maximaal 2 zitplaatsen. Ze bestaat uit een open laadbak die eventueel is afgesloten met een dekzeil of ander horizontaal deksel om de lading te beschermen.

2. Pick-ups met dubbele cabine

Dit voertuig heeft een dubbele cabine volledig afgesloten van de laadruimte. Naast de bestuurder zijn er nog maximaal 6 zitplaatsen. Ze bestaat uit een open laadbak die eventueel is afgesloten met een dekzeil of ander horizontaal deksel om de lading te beschermen.

3. Bestelwagen met enkele cabine

Dit voertuig heeft een enkel cabine die is afgesloten door een tussenschot van ten minste 20 cm hoogte of door de rugleuning van de rij zetels. Naast de bestuurder zijn er nog maximaal 2 zitplaatsen. De laadruimte heeft een lengte die minstens 50% bedraagt van de lengte van de wielbasis.

4. Bestelwagen met dubbele cabine

Dit voertuig heeft een dubbele cabine die volledig afgesloten is met een niet afneembare ononderbroken wand. Naast de bestuurder zijn er nog maximaal 6 zitplaatsen. De laadruimte heeft een lengte die minstens 50% bedraagt van de lengte van de wielbasis.

 

 

Open 7/7 Na telefonische afspraak
+32 499 402 399 info@djcars.be