Welke voordelen heeft een lichte vracht auto?

Fiscale voordelen wanneer je een lichtevrachtauto hebt:

  • Vrijstelling van belasting op inverkeerstelling (in het Brusselse Gewest)
  • Lagere jaarlijkse verkeersbelasting (voor het Brusselse Gewest)
  • Beroepskosten waaronder verzekering, belastingen en brandstof zijn 100% aftrekbaar
  • Recht op versnelde afschrijving
  • BTW is 100% aftrekbaar (voor personenauto’s is dat beperkt tot 50%)

De autokeuring ziet erop toe dat jouw voertuig aan de technisch kenmerken voldoet om van de bovenstaande fiscale voordelen te kunnen genieten.

Wie kan een voertuig als lichte vracht inschrijven

Niet enkel professionals, maar ook particulieren mogen op eigen naam een lichtevrachtauto inschrijven. Zo kan je ook als particulier profiteren van de fiscale voordelen die deze voertuigklasse biedt. De fiscus kan uiteraard de regels aanpassen indien men ziet dat veel particulieren hier gebruik van maken.

Welke verzekeringen heb ik nodig voor een lichte vracht?

Verzekering lichte vracht

Je hebt voor dit type voertuig een verzekering lichte vracht nodig. De verzekering lichte vracht verschilt niet veel van de autoverzekering. Zo ben je ook wettelijk verplicht om minstens de burgerlijke aansprakelijkheid te verzekeren. Je kan daarnaast ook kiezen voor een kleine of grote omnium.

Het grote verschil ligt in de premie. Aangezien het risico op ongevallen bij lichte vracht hoger ligt dan bij personenwagens, kan de premie wel eens aanzienlijk verschillen. Informeer je daarover zeker bij jouw verzekeraar of verzekeringsmakelaar.

CMR verzekering

De CMR verzekering waarborgt de contractuele aansprakelijkheid van de wegvervoerder bij schade en/of verlies van de goederen, en bij laattijdige aflevering van de goederen. In de meeste gevallen zijn stukgoederen, bulkgoederen en koelgoederen standaard verzekerd. Andere soorten goederen dien je dan weer expliciet aan te geven. Informeer je zeker daarover bij jouw verzekeraar of verzekeringsmakelaar.

Bestuurdersverzekering

Een BA autoverzekering vergoedt enkel de materiële en lichamelijke schade aan derden. Ze dekt niet jouw eigen lichamelijke schade bij een ongeval in fout. Daarvoor kan je best een bestuurdersverzekering afsluiten.

 

Half januari worden de Paleizen van Brussels Expo telkens overrompeld door bedrijfs- en vrijetijdsvoertuigen allerhande. Als we het hebben over bedrijfsvoertuigen, denken we in de eerste plaats aan de bestelwagen van de vakman om de hoek. Maar die bestelwagens zijn tegenwoordig verkrijgbaar in steeds meer uitvoeringen, waarvan sommige zelfs een interessant alternatief kunnen vormen als personenwagen. Een zogeheten ‘lichtevrachtauto’ levert natuurlijk wel wat technische beperkingen op, maar biedt daarentegen wel het voordeel van een aanzienlijk lichtere fiscaliteit dan een gewone personenwagen. Even kijken…

Voor wie?

Niet alleen voor professionals, maar voor iedereen. Er bestaan namelijk geen wettelijke bezwaren voor een particulier om op zijn eigen naam een lichtevrachtauto in te schrijven of zijn break, monovolume of SUV om te vormen om te profiteren van de fiscale voordelen die deze voertuigklasse biedt. Natuurlijk is het wel zo dat de fiscus de regels zal aanpassen zodra zou blijken dat te veel particulieren gebruikmaken van deze mogelijkheid. Dat was bijvoorbeeld het geval in 2006, toen de minimale lengte van de laadruimte werd opgetrokken van 30 naar 50 procent van de wielbasis, om een einde te maken aan de praktijk waarbij particulieren hun SUV massaal omvormden tot een ‘lichtevrachtauto met dubbele cabine’.

Open 7/7 Na telefonische afspraak
+32 499 402 399 info@djcars.be